Aldrig har det været mere oppe i tiden at tænke på vores små venner, som er så utrolig vigtige for os og vores jord, insekterne!

Og det er faktisk utrolig nemt og billigt, at byde dem velkommen i vores haver. Den billigste og mindst krævende måde, er at stoppe med at slå græsset i et område af haven. Lade de vilde blomster (ukrudtet for nogle) stå og gro, så insekterne kan få deres naturlige planter tilbage. Vil man undgå at det kommer til at ligne en høstak, kan man fjerne de øverste cm., så blomsterne ikke drukner helt i græsset. Dernæst er det en mulighed at strø en blomsterblanding ud, og evt. afslutte med et let drys af grus/ sand. Køb gerne en blanding af vilde blomster, der normalt ”bor” i Danmark. F.eks. blåhat, blåklokke/ liden klokke, kællingetand o.lign. Hav tålmodighed! Der ligger et væld af smukke blomsterfrø i jorden, og venter på at få plads.

Vil man toppe det lidt op, kan der evt. plantes lidt bivenlige stauder, som f.eks. Kæmpe Verbena, Kongelys, Solhat, Røllike og Kokardeblomst. Eller måske blomstrende krydderurter så som timian, salvie, oregano og purløg. Så kombinerer man godt for insekterne- godt for menneskerne…

Tænk gerne i årstider. For eksempel kan man sætte krokusløg, så der er mad til de tidlige humlebier og/ eller plante lungeurt, som blomstrer tidligt, fantastisk nektarkilde til bierne og lignende.

Så er det også vigtigt at huske billerne, larverne, frøerne og alle de andre, som vi ikke lige ser til hverdag. Dem kan vi tiltrække ved at sørge for, at der er vand i haven. Grav et lille vandhul. Det behøver ikke at være dybt, men sørg for at ”bredden” ikke er stejl, så adgangen til vandet er nem. Lad græsset gro omkring det, så der kommer noget skygge, samt skjul. Husk at fylde vand i, når det er lidt tørt.

Lav små stakke af kviste, grene og blade. Gerne i de skyggefulde områder af haven. Her vil de elsker at flytte ind. Mange biller og laver lever af/ i de gamle rådne træstubbe, så lad nogle gamle stammer ligge og forrådne. Det giver også plads til svampevæksten, som jo også er en gigantisk del af vores livscirkel. Sådan nogle gamle træstammer kan jo også nærmest være helt skulpturelt, så placer dem gerne så du kan se dem.

Lav nogle små brændestakke, som insekter kan flytte ind i. Så får man hurtigt et naturligt bihotel.

Alt i alt er mulighederne mange! Og det behøver ikke at ligne en ukrudtsbule, at byde insekterne velkomne. Der er ingen, der siger at alt skal stå vildt, bare et par bede eller områder, hvor græsset får lov at stå, fremmer biodiversiteten. Og så får man jo også lidt ekstra tid, hvor man kan slappe af og nyde livet, der lynhurtigt vil komme!

Stine Laybourn

Vilde bede